EKO-STREFA MIODY Z PRYWATNEJ PASIEKI.

2024-01-23 15:52:54




Produkty znajdziecie tutaj ...

…… wszystko zaczęło się w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy nasz dziadek, pszczelarz z zamiłowania, założył swoją pasiekę. Zygmunt Kołosiński, wojskowy osadnik z Podola, był jednym z pierwszych pszczelarzy w gminie Gryfice. W zimowe wieczory godzinami samodzielnie konstruował swoje ule, w których osadzał rodziny pszczele, strugał ramki oraz wszystkie narzędzia niezbędne do pracy w pasiece. Dziadek Zygmunt do końca swych dni cieszył się szacunkiem i poważaniem wśród rodziny i sąsiadów. Po wielu latach, dzięki dziadkowi i jego pasji, którą nas zaraził, możemy kontynuować rodzinne tradycje. „Chodzenie koło pszczół” kształtuje pozytywne cechy charakteru, uczy rozwagi, cierpliwości i „akuratności”, wyrabia szacunek dla tych wspaniałych owadów, do przyrody i otaczającego nas świata. Produkty pszczele dostępne w naszej Pasiece są najwyższej jakości, którą zawdzięczamy stosowanym metodom pozyskiwania i przetwarzania. Dzięki nim zachowują swój pierwotny skład i właściwości.
Przedstawiam krótką charakterystykę naszych produktów:


Miód wiosenny wielokwiatowy


Jak sama nazwa wskazuje pochodzi on z nektaru wielu kwiatów i jest jednym z popularniejszych i powszechnie stosowanych produktów pszczelich. Miody wielokwiatowe różnią się smakiem, barwą i walorami zdrowotnymi w zależności od pożytków wybieranych przez pszczoły, ale także wpływ na to mają miejsce występowania pasieki oraz termin zbiorów.
W wiosennych miodach wielokwiatowych można wyczuć nuty smakowe nektarów tych roślin, które kwitną wiosną. Należą do nich między innymi mniszek lekarski, głóg, drzewa i krzewy kwitnących sadów czy rzepak. Miody wiosenne charakteryzują się jasnymi barwami , delikatnym smakiem i konsystencją.
Miód wielokwiatowy, jak i inne miody, to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnej energii dla naszego organizmu. Przeważającą grupą związków chemicznych składających się na miód nektarowy wielokwiatowy są węglowodany - w szczególności glukoza oraz fruktoza , które występują w zrównoważonym stosunku dla naszego organizmu. Dzięki temu miód dobrze sprawdzi się wśród rekonwalescentów, dzieci, osób z chorobami układu pokarmowego czy sportowców potrzebujących szybkiej i łatwo dostępnej dla ciała energii.
Miód wielokwiatowy wiosenny stosuje się przy:

  • chorobach serca (naczynia wieńcowe, układ krążenia - wzmacnia siłę skurczu serca), rozszerza naczynia wieńcowe, zmniejsza obrzęki; cholina, potas, magnez zawarte w miodzie wiosennym wpływają korzystnie na serce,
  • chorobach wątroby i woreczka żółciowego ( wspomaganie odtruwania),
  • wyczerpaniu fizycznym i psychicznym,
  • pomocniczo przy alergii dróg oddechowych,
  Ze względu na łagodny smak  miód wiosenny poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych a także zapobiegawczo.

https://www.h2oshop.pl/miod-nektarowy-wiosenny-500g.html
 
https://www.h2oshop.pl/miod-nektarowy-wiosenny-11kg.html
 

Miód spadziowo – nektarowy

Miód ten jest produktem cenionym i poszukiwanym ze względu na smak i wartości odżywczo – lecznicze. Spadź powstaje dzięki mszycom, czerwcom i miodunkom głównie ze świerków i jodeł. Wysysają one z roślin sok, który po przetworzeniu wydzielają w postaci kropelek słodkiej cieczy, tzw. rosy.
Miód spadziowy jest gęstszy od miodu nektarowego. Miód spadziowy jest najczęściej ciemny, przy czym zabarwienie jego ma zwykle odcień zielonkawy lub szary, tak że robi wrażenie jakby przybrudzonego. W stanie płynnym jest prawie czarny, ale po skrystalizowaniu, podobnie jak wszystkie miody, staje się jaśniejszy.
Jego smak jest bardzo różny. Nieprzyjemnym smakiem odznaczają się miody ze spadzi drzew liściastych. Natomiast spadź z drzew iglastych, a zwłaszcza z jodły, daje miód w smaku łagodny, lekko żywiczny. Miód spadziowy polecany jest głównie przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, działa również bakteriostatycznie ze względu na zawarte w nich grzybnie.
Miód nektarowo – spadziowy, tzw. mieszany wytwarzają pszczoły, zbierające jednocześnie nektar i spadź. Jest on barwy od zielonkawej do brunatno zielonkawej. Po skrystalizowaniu nabiera konsystencji drobno lub średnioziarnistej.
Zapach ma słaby, przyjemny, lekko korzenny. Polecany jest przy dolegliwościach nerek i dróg moczowych, wątroby i dróg żółciowych oraz przy dolegliwościach przewodu pokarmowego i jelit.

https://www.h2oshop.pl/miod-letni-nektarowo-spadziowy-11kg.html
https://www.h2oshop.pl/miod-letni-nektarowo-spadziowy-500g.html
 

Miód spadziowy

Miód ten jest produktem cenionym i poszukiwanym ze względu na smak i wartości odżywczo-lecznicze. Spadź powstaje dzięki mszycom, czerwcom i miodunkom głównie ze świerków i jodeł. Wysysają one z roślin sok, który po przetworzeniu wydzielają w postaci kropelek słodkiej cieczy, tzw. rosy.
Miód spadziowy jest gęstszy od miodu nektarowego, jest najczęściej ciemny, przy czym zabarwienie jego ma zwykle odcień zielonkawy lub szary, także robi wrażenie jakby przybrudzonego. W stanie płynnym jest prawie czarny, ale po skrystalizowaniu, podobnie jak wszystkie miody, staje się jaśniejszy. Jego smak jest bardzo różny.
Spadź drzew iglastych odznacza się słodkim, łagodnym smakiem o lekko korzennym  lub żywicznym aromacie. Miody ze spadzi drzew liściastych są łagodne z żywicznym posmakiem, mogą być cierpkie. Miód ze spadzi iglastej działa przeciwzapalnie , przeciwdrobnoustrojowo, łagodzi kaszel.
Zalecany jest głównie przy schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych( zapalenia oskrzeli, astma oskrzelowa, zapalenie płuc, gruźlica). Produkt ten spełnia również ważną rolę w okresie rekonwalescencji. Stosowany jest również w chorobach serca i naczyń krwionośnych, zapalenia pęcherza moczowego, zapaleniu nerek, kamicy dróg moczowych.
https://www.h2oshop.pl/miod-spadziowy-11kg.html
 

Miód faceliowy

Miód faceliowy jest bogactwem minerałów, witamin i mikroelementów. Pozyskiwany z nektaru facelii błękitnej, która często nazywana jest przez pszczelarzy “królową roślin miododajnych”.
Właściwości lecznicze miodu faceliowego:

  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych,
  • pomaga w leczeniu astmy oskrzelowej,
  • chroni wątrobę przy zatruciach,
  • wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego,
  • obniża toksyczne działanie używek, takich jak alkohol, kawa czy nikotyna,
  • działa wzmacniająco na układ odpornościowy oraz posiada właściwości bakteriobójcze,
  • pomaga w regeneracji organizmu i dodaje energii,
  • warto stosować go w celu ochrony przed infekcją, a także po intensywnym wysiłku.
Kolor: jasno-kremowy, po skrystalizowaniu przybiera jeszcze jaśniejszą barwę, często białą.
Smak: bardzo delikatny w smaku.
Zapach: delikatny, kwiatowy aromat.
Zbiór miodu: maj/czerwiec
Zastosowanie: dodatek do potraw, ciast i deserów, używany jako zamiennik cukru, do kawy, herbaty czy koktajli
Temperatura przechowywania: Miód należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i   zacienionym miejscu. Optymalna temperatura przechowywania to 8-18°C.
Krystalizacja: Naturalnym zjawiskiem dotyczącym każdej odmiany miodu jest jego krystalizacja. Świadczy to o jego naturalnym pochodzeniu. Skrystalizowany miód z łatwością można przywrócić do formy płynnej podgrzewając go do temperatury maksymalnie 42°C (powyżej tej temperatury miód zaczyna tracić swoje właściwości).
Dawkowanie: dzieci 3-6 lat 3 łyżeczki dziennie, dorośli i starsze dzieci 2-3 łyżki.

 https://www.h2oshop.pl/miod-faceliowy-nektarowy-500g.html 
 
PYŁEK PSZCZELI

Wprawdzie najpopularniejszym produktem pszczelim jest miód, jednak cenniejszym od niego jest pyłek kwiatowy. Miód to pokarm energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.
Pyłek pochodzący z różnych roślin oraz okresu zbioru wykazuje różnorodne działanie. Najbogatszy w składniki mineralne jest pyłek pochodzący z możliwie jak największej ilości gatunków roślin. Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Ziarna pyłkowe są mikroskopijnej wielkości, o masie od 5 do 200 mikrogramów. Każde ziarnko jest otoczone bardzo twardą otoczką, w której jest kilka otworków zamkniętych błonką półprzepuszczalną (membraną). Wewnątrz ziarna znajduje się półpłynna plazma, która stanowi całe bogactwo pyłku.
Pszczołą pobiera pyłek z kwiatu. Poszczególne ziarna zlepia wydzieliną swego organizmu tworząc kulki wielkości ziaren prosa. Przenosi je do ula w tak zwanych koszyczkach na tylnych nóżkach. Dlatego też kulki nazywane są obnóżami pszczelimi. Pyłek jest źródłem około 200 różnorodnych związków – białka, minerałów i witamin
Zawiera między innymi:

  • wapń (w 100 g pyłku jest więcej wapnia niż w 100g jogurtu, fasoli czy orzechów pistacjowych),
  • żelazo (w ilościach porównywalnych z wątróbką),
  • ponadto: magnez, mangan, kobalt, siarkę, miedź, srebro, cynk, chrom, molibden. W jego składzie znajdujemy również dużo witaminy C, B1, B2 oraz PP – tak mocno odpowiedzialnej za uszczelnienie naczyń krwionośnych.

Pyłek kwiatowy zawiera również fitohormony i enzymy, które poprawiają procesy metaboliczne w Twoim organizmie. Na co pomaga? Podobnie jak inne pszczele produkty, pyłek polecany jest w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. W takich przypadkach najlepiej połączyć go z propolisem.

Pomaga również w leczeniu alergii, kataru siennego czy astmy. Ma działanie odtruwające – osłania wątrobę a także wspomaga odnowę jej tkanek. Działa przeciwmiażdżycowo, antybakteryjnie (np. niszczy gronkowca złocistego) i przeciwgrzybicznie a także podnosi odporność organizmu
Zaleca się jego stosowanie dla osób, które w sposób nieprawidłowy stosują dietę wegetariańską, są w trakcie bądź po kuracji odchudzającej a także dla osób, które spożywają zbyt mało świeżej żywności a zbyt dużo produktów przetworzonych (np. fast food). Odtruwa organizm z pozostałości leków, nikotyny czy nadmiernej ilości kofein.

Ponadto pyłek świetnie sprawdza się jako wsparcie przy leczeniu pozawałowym, po radio- i chemioterapii a także przy leczeniu zapalenia wątroby i dróg żółciowych. Szczególnie polecany dla osób, które zmagają się z długotrwałymi chorobami lub przeszły ciężkie kuracje – pyłek wzmacnia wyczerpany organizm i jako bomba witaminowa pozwala szybciej powrócić do zdrowia.

Dzięki zawartym w nim pierwiastkom (żelazo, miedź, mangan, kobalt) wspomaga leczenie anemii. Pyłek kwiatowy określany jest jako „złoty środek” ponieważ dzięki swoim właściwościom ma szerokie spektrum działania.
Polecany jest zarówno dla dzieci (wątłych, chorowitych) ale także dla osób starszych oraz dla wszystkich, którzy wykonują ciężką pracę fizyczną ale także pracujących w stresowych warunkach czy pod presją czasu.
Stosowanie pyłku pszczelego:
  • zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie ½ godz. przed jedzeniem. Pyłek rozmieszać pyłek z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.

Dawki dzienne:
• dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
• dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
• dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
• dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku.
Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku. Kuracje pyłkowe Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną. Jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary. Wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.

https://www.h2oshop.pl/pszczeli-pylek-kwiatowy-250g-106160.html
 
 
  Miód letni z gryką

Najbardziej "charakterny" miód. Miód o niezwykle oryginalnym charakterze warunkowanym przez intensywny smak oraz zapach gryki. Z tego też powodu miód gryczany posiada wielu swoich miłośników, ale także przeciwników.
Wszystko zależy od naszych indywidualnych predyspozycji smakowych.
Ze względu na substancje wzmacniające i oczyszczające naczynia krwionośne (rutynę), do spożywania miodu gryczanego zachęca się między innymi osoby starsze, osoby ze zdiagnozowaną miażdżycą i znajdujące się w grupie wysokiego ryzyka.
Cukry proste zawarte w miodzie gryczanym są bezproblemowo wchłaniane do krwiobiegu i potrafią w dość niedługim czasie odżywić mięsień sercowy. Zawiera ponad 50% fruktozy i aż 46% glukozy. Dzięki ich zawartości miód gryczany eliminuje cukier jako istotny czynnik ryzyka miażdżycy.

Gryczany miód - zdrowe serce i układ krwionośny.
Gryczany miód to ogromna dawka rutyny, która poprawia również przyswajalność witaminy C, zapobiegając jej rozkładowi i przyspiesza gojenie ran. Jej obecność w pokarmie powoduje lepszą przyswajalność niektórych witamin i aminokwasów. Podobnie jak wszystkie ciemne miody, gryczany miód ma w sobie dużo soli mineralnych oraz substancji odpornościowych. Miód ten zawiera także niemałe ilości magnezu, który ma doskonały wpływ na serce i jest potrzebny w stanach wyczerpania psychicznego. Można w nim odnaleźć żelazo, które jest bardzo łatwo przyswajalne i białko.

Miód Gryczany na co pomaga?

  •  bardzo korzystne działanie na układ krwionośny,
  •  wspiera walkę ze schorzeniami serca, żył, a także niedokrwistością,
  •  pomocny w problemach z przemianą materii oraz trawieniem,
  •  miód gryczany na co wskazuje opisana struktura miodu, wspiera organizm w procesie zrastania się      złamanych kości.
https://www.h2oshop.pl/miod-letni-z-gryka-nektarowy-500g.html
 


Świece z wosku pszczelego

Setki lat temu, większość świec wykonana była z wosku pszczelego. Jednak w ciągu ostatnich kilku stuleci, świece woskowe zostały stopniowo zastąpione przez świece łojowe (z tłuszczu zwierzęcego), a w ostatnim stuleciu przez świece parafinowe. Parafina jest wykonana z osadu wytrącającego się z ropy naftowej.
Wosk pszczeli jest wydzieliną gruczołów woskowych 12–18-dniowych pszczół. Służy pszczołom do produkcji plastrów, w których przechowywany jest miód i pyłki, służy również jako schronienie dla młodych pszczół. Do wyprodukowania 1 kilograma wosku pszczoły potrzebują około 4 kg miodu.

Nasze świece wykonane są w 100% z czystego, naturalnego wosku pszczelego oraz knota zrobionego z bawełny, który zaleca się gasić mokrymi palcami. Świece wykonywane są ręcznie w naszej pracowni.
Pozostawiają w pomieszczeniu delikatny i przyjemny zapach miodu, jest to naturalna aromaterapia.
Spalają się bezdymowo. Dają jasne, ciepłe światło, pełne blasku. Coraz większe jest także grono osób doceniających zdrowotne właściwości wosku pszczelego uwalniane podczas spalania świec woskowyc
Zalety dla ciała
  • Płomień świecy woskowej jonizuje ujemnie powietrze, co ma pozytywny wpływ na zdrowie, łagodząc dolegliwości układu oddechowego, chorób płuc, astmy, kataru i alergii.
  • Oczyszcza powietrze z nieprzyjemnych zapachów, pleśni, wirusów, pyłu i kurzu.
  • Działa leczniczo na układ krążenia, stabilizuje ciśnienie krwi, podnosząc wydolność organizmu, ułatwia koncentrację, zapamiętywanie i skupienie myśli.
  • Palenie świecy woskowej unieszkodliwia działanie promieniowania elektromagnetycznego, wytwarzanego przez urządzenia elektroniczne i elektryczne, takie jak: komputer, telewizor, telefon komórkowy, wifi i inne.
Zalety dla umysłu:
  • Świeca z wosku pszczelego działa oczyszczająco na sferę duchową, dodaje pozytywnej energii, niweluje stres, koi nerwy i usuwa negatywne emocje. Wprowadzając nastrój relaksu i spokoju.
  • Pomagają zasnąć (nie tylko ze względu na poprawę jakości powietrza w pomieszczeniu), wprowadza nastrój relaksu. Naturalne świece z wosku pszczelego pozostawiają w pomieszczeniu przyjemny zapach miodu i propolisu.
 
 https://www.h2oshop.pl/swieca-z-naturalnego-wosku-pszczelego100-waz.html